ΑΙΘΟΥΣΑ 2
ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
1 ΠΡΟΒΟΛΗ 9.30


ΨΥΧΡΟς ΠΟΛΕΜΟΣAπό Πέμπτη 13/12 έως και Τετάρτη 19/12

1 ΠΡΟΒΟΛΗ 9.30 (ΕΚΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 17/12)

-Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών 2018 
5 Υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά βραβεία Κινηματογράφου

Η φλογερή σχέση ενός μαέστρου και μιας ελκυστικής τραγουδίστριας γεννιέται μέσα από τις στάχτες της μεταπολεμικής Πολωνίας, για να δοκιμάσει τις αντοχές της περιπλανώμενη στην ψυχροπολεμική Ευρώπη. Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός της «Ida» υπογράφει ένα ποιητικό, αισθητικά πανέμορφο και αδιαπραγμάτευτα ρομαντικό οδοιπορικό στα χαρακώματα του έρωτα, το οποίο τιμήθηκε επάξια με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Καννών.

Πολωνία, 1949. Ο μαέστρος Βίκτορ γνωρίζει την ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ζούλα. Το καλλιτεχνικό τους πάντρεμα γεννά ένα μεγάλο έρωτα, ο οποίος θα περιπλανηθεί στη μεταπολεμική Ευρώπη του μεγάλου διχασμού και θα γυρέψει την τύχη του στη Δύση προτού επιστρέψει εκ νέου στην αφετηρία, σε ένα οδοιπορικό δεμένο άρρηκτα με τη μουσική που οι δύο εραστές υπηρετούν. Στη βαθύτατα ρομαντική ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι, ο έρωτας είναι ένας πόλεμος ψυχρός, η έκβαση του οποίου κρίνεται στα πάσης φύσεως σύνορα με το θεμελιώδες αίτημα να είναι πάντα το καθοριστικό «πέρασμα στην άλλη πλευρά».

Ο διακεκριμένος Πολωνός δημιουργός της «Ida» κλειδώνει τις απολύτως δοτικές ερμηνείες των Κοτ και Κούλιγκ σε ένα ασπρόμαυρο κάδρο ανείπωτα λυρικής ομορφιάς, κερδίζοντας δίκαια το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών. Ν.Σ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Paweł Pawlikowski
ΣΕΝΑΡΙΟ: Paweł Pawlikowski, Janusz Głowacki, Piotr Borkowski
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Lukasz Żal
ΜΟΝΤΑΖ: Jarosław Kamiński
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Cédric Kahn, Jeanne Balibar, Adam Ferency, Adam Woronowicz

PAWEL PAWLIKOWSKI
Ο Πάβελ Παβλικόφσκι σπούδασε λογοτεχνία και φιλοσοφία στο Λονδίνο και την Οξφόρδη. Ξεκίνησε να γυρίζει ντοκιμαντέρ για το BBC στα τέλη του 1980. Η Ida κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015 και πέντε Ευρωπαϊκά Βραβεία, μεταξύ πολλών διακρίσεων. Από το 2013 ζει στη Βαρσοβία και διδάσκει σκηνοθεσία και σενάριο.
ΠΟΛΩΝΙΑ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ | 2018 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | 88′ | ΠΟΛΩΝΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΚΡΟΑΤΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ, ΡΩΣΙΚΑ

Δεκέμβριος 8, 2018

Leave a Reply: